Hizmetler

20 Nisan 2018 Cuma

Hidrolik Asansör

Asansörler yalnızca son dönemlerde değil, ortaya çıkmış olduğu ilk günden bu yana büyük bir istek ile kullanılmakta olan cihazlar arasındaki yerini almış durumda. Böyle olunca da insanlar bu konu ile alakalı araştırmalarını çok daha dikkatli bir şekilde yapmaya başladılar. Genel olarak asansör denildiği zaman insanların akıllarına öncelikli olarak hidrolik asansör modelleri gelmekte. Genel olarak hareket için gerekli olan mekanik enerjinin sıvılar aracılığı ile transfer edilmesi tekniğine hidrolik sistem adı verilmektedir. Dolayısıyla bu sistem ile çalışmakta olan asansörler de hidrolik asansör olarak adlandırılmaktadır. Bu sistem çok daha az enerji ve güç harcamakta olduğu için maliyet bakımından oldukça ekonomik ve az yer kaplamaktadır.

Bundan dolayı hidrolik sistemler başta asansörler olmak üzere iş makineleri, krikolar, vinçler, robotlar ve hemen hemen tüm metal endüstrisi içerisinde güç transferi kolaylığından ötürü sıklıkla tercih edilmektedir. Yapılacak olan mekanik hareketler, hidrolik sistemlerin kullanılması ile beraber oldukça kolay bir şekilde elde edilebilmektedir. Hidrolik asansör gücü pompa aracılığı ile sağlayacaktır. Basınçlandırılmış olan hidrolik yapın pistonu tahrik etmesi ile hareket etmektedir. Genel olarak hidrolik asansörlerin inşa edilmesi adına EN 81-2 isimli bir standart bulunur. Var olan EN 81-2 asansör standardı asansörlerin emniyetli şekilde kurulması adına gerekli olan tanımlamayı yapmaktadır.

Var olan hidrolik sistemin özü, yüksek gücü tahrik unsuru ile iletmekte olan elektrik motorundan meydana gelir. ankara asansör bakımı sisteminde sıklıkla kullanılmakta olan konfigürasyon ise motorun tankta bulunan hidrolik yağın içerisine tamamen daldırılmış olduğu konfigürasyon olarak bilinmektedir. Sistem de bu tarzda bir pompaya doğrudan bağlanmaktadır. Hidrolik asansör sistemlerinde sistemin ideal olarak boyutlandırılması ve motor seçimi ile ortaya çıkacak olan enerji, kabin hızının belirlenmesini sağlayacaktır. Bu tip asansörleri en çarpıcı özelliklerinin başında ise aşağı dikey hareketleri sırasında enerji kullanmaması gelmektedir. Bu tip asansörlerde aşağı hareket seyir hızı arttırılarak yukarı dikey hareket hızı azaltılır ve ekstra maliyete gerek duyulmadan ortalama seyir hızı kontrol edilebilmektedir. Var olan bu teknik ile beraber asansörün hızı gerek muhafaza ve kontrol edilir ve daha küçük asansör motorları kullanılabilir.

Bundan dolayı hidrolik asansör içerisinde yapılacak olan doğru motor seçimi ile beraber enerjide yaklaşık olarak %30 oranında tasarruf ile kullanılmasına olanak tanınmaktadır. Bu asansör çeşitleri uygulama alanlarının çeşitliliğine göre farklı modelleri bulunmaktadır. Bunlar hava asansörleri, hidrolik liftler, insan asansörleri, hidrolik araç asansörleri, platform asansörleri, küçük hidrolik asansörler, döner liftler ve palet asansörleridir. Bu tarz asansörler üretim tesisleri başta olmak üzere çok katlı binalar, depo, antrepo, otomobil onarım servisleri ve inşaat şantiyeleri gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Birçok farklı avantajı olan bu asansör çeşidi günümüzde de oldukça sık bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder